Ejen Hartanah Berdaftar & Portal Rumah Untuk Dijual

2017-09-06

Proses & Prosedur Jual Rumah Dalam Pinjaman Bank/Kerajaan

 

Cara, Proses & Prosedur Jual Rumah Masih Ada Pinjaman (Loan) Bank @ Kerajaan (LPPSA).


Antara persoalan yang selalu ditanyakan kepada saya sebagai ejen hartanah adalah, "En. Sahar, rumah saya masih ada loan bank / kerajaan, boleh ke jual?" Sebelum saya menjawab persoalan ini, bagi yang belum membaca berkaitan proses asas jual beli rumah, boleh baca artikel saya sebelum ini yang bertajuk Cara & Proses LENGKAP Jual Rumah Di Malaysia terlebih dahulu.


Untuk bacaan kali ini, saya akan menjelaskan berkaitan apakah prosedur atau proses yang akan berlaku jika menjual rumah yang masih dalam pinjaman bank/kerajaan (Bank / LPPSA Loan). Pertama sekali, saya jawab dahulu, boleh sahaja jual rumah yang masih dalam pinjaman bank/LPPSA. Hanya satu proses tambahan perlu dilalui yang akan saya terangkan di sini.

 

Proses yang saya maksudkan adalah melepaskan sebarang Encumbrances (bebanan) ke atas geran/strata rumah tersebut. Encumbrances bagi rumah/hartanah yang masih dalam pinjaman adalah Cagaran (Charge) bank pemberi pinjaman. Charge biasanya wujud di mana pemilik sedia ada mengambil pinjaman bagi membiayai pembelian rumah tersebut. Charge adalah instrumen undang-undang yang didaftarkan pada hartanah oleh bank sebagai jaminan untuk pembayaran balik pinjaman.


Asasnya, sesebuah rumah/hartanah tidak boleh dijual atau dipindahmilik sehingga charge dikeluarkan. Sekiranya ada charge di atas hartanah yang merupakan subjek transaksi jualan dan pembelian, untuk membolehkan hartanah itu untuk dijual, perlu melalui proses redemption (penebusan).

 

Proses Pelepasan Gadaian (Discharge of Charge) bagi membolehkan jualan rumah yang masih dalam pinjaman bank/kerajaan


Proses redemption pada dasarnya melibatkan penebusan hartanah dari bank dengan membayar baki pinjaman kepada bank sebagai akibat dari pinjaman pemilik terdahulu. Urus niaga jual beli biasanya akan distrukturkan sedemikian rupa dengan sebahagian dari harga pembelian yang bayar oleh pembeli baru digunakan untuk membayar balik pinjaman bank pemilik asal dan menebus hartanah tersebut daripada sebarang charge, agar dapat dipindahkan ke pemilik baru. Proses redemption ini biasanya dijadualkan dengan teliti dalam Perjanjian Jual Beli (SPA) oleh peguam yang dilantik oleh pihak pejual dan pembeli.


Sebagai sebahagian daripada proses redemption, bank akan menandatangani semua dokumen yang diperlukan bagi mengeluarkan cagaran (charge) pada geran/strata di pejabat tanah. Disini, proses melepaskan gadaian (Discharge of Charge) selesai. Dan proses seterusnya untuk pindahmilik kepada pembeli boleh diteruskan.

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

Sila hubungi penulis jika tuan/puan ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan proses jual beli rumah anda.


Mohd Saharudin Tunggal
019-2027870

 
Comments